25 Aralık 2014 Perşembe

Yepyeni bir yıl

  Aslında yılbaşı geleneği bizlere özgü bir gelenek değil ama yıllar geçtikçe bizde bunu gelenek haline getirdik.Yılbaşı ağacını,evin içini süslemek,arkadaşları davet etmek,güzel bir yılbaşı sofrası kurmak,uyumamak,eğlenmek.

 Benim küçüklüğüm böyle geçti,yılbaşını kutlamadığımız tek bir yıl olmadı. Evlendiğimden beri de bunu sürdürüyoruz.Ne bileyim..seviyorum yılbaşını.Yeni bir yıl, yeni başlangıçlar.Aralık zaten çok sevdiğim bir aydır, yılbaşıyla da süsleniyor benim ayım.
  Yılbaşı soframı daha sonra paylaşacağım.2010 yılbaşında hazırladım sofra..eşimle ilk yılbaşımızdı, zaman ne de çabuk geçiyor.Bu yılda oğlumla ilk yılbaşımız.
2010 yılbaşı sofram
   Sofra hazırlayacaklara bir kaç fikirde aşağıda var.



                                                                                                                                                         Tabi birde yılbaşında olmazsa olmaz hindi yada tavuk olayı var. Ben tavuk yapanlardanım nacizhane tarifim:
   TAVUK DOLMASI
  • 1 orta boy kuru soğan
  • birkaç diş sarımsak
  • 1 bardak pirinç
  • 1 tüm tavuk
  • az biraz salça
  • yarım bardak sıvı yağ
  • çok az kimyon ve kırmızı biber
  • tuz
  • bir tutam maydanoz, dereotuda olabilir
Yapılışı:
   Öncelikle bir kabın içine salçamızı,kimyon ve kırmızı biberi,sıvı yağımızı atıp bir güzel karıştırıyoruz.İçini dışını bir güzel yıkadığımız tavuğun üzerini tuzla sıvıyoruz. Daha sonra yaptığımız salçalı sosu tavuğun içine ve dışına iyice sürüp yarım saat buzdolabında bekletiyoruz. O sırada soğanı ve sarımsağı  bir güzel kavurup üzerine yıkadığımız pirinci atıp biraz daha kavurduktan sonra 1 bardak suyu ilave edip biraz diri kalacak şekilde pişiriyoruz.(1 bardak su yeterli oluyor diri kalması için).Pirincimiz piştikten sonra  üzerine maydanoz yada dereotunu ekleyip soğumaya bırakıyoruz(ben ekstra garnitür kullanmıştım siz fıstık,kuş üzümü de kullanabilirsiniz).Dolaptaki tavuğumuzu çıkarıp soğuyan pirinci tavuğun içine iyice dolduruyoruz.Açık kalan kısmı dikebiliriz yada deri parçasını tavuğun ayağına dolayıp kapatabiliriz.Ben fırın poşetine koyup fırına verdim tavuğu ama fırın poşeti kullanmadan da oluyor.200 derece ile ısıttığımız fırına tavuğu sürüp heyecanla pişmesini bekliyoruz.Benim tavuğum 45dk pişti.Pişme süresi tavuğun boyutuna ve fırına göre değişebilir. Afiyet olsun.. Herkese mutlu yıllar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder